Bohlin Racing

Aktuellt

RACERFÖRARE FÖR EN DAG


Publicerad: juli 21, 2017
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

De racinganpassade Volvo C30 bilarna intas av förväntansfulla och aningen nervösa deltagare i dagens ”Racerförare för en dag”. De rullar ut på Gelleråsbanan för ett formationsvarv, innan de placeras ut på griden för start av racet. Första gruppen är klara med sitt race, de står nu i depån och diskuterar racet, vi passar på att prata med Carl och Anders Fredriksson som rest ifrån Täby, Stockholm för att medverka på detta fartfyllda event.

– Jag har själv varit involverad i banracing. Jag hade några kompisar som körde Roadracing, så jag tog licens som flaggvakt, vilket gjorde att jag fick följa sporten på väldigt nära håll. Ibland, när det var träningsdagar så fick man även vara med och köra deras cyklar. Jag var faktiskt här på Gelleråsen för 35 år sedan, säger Anders.

Far och son Fredriksson är här idag för att Carl fick ett presentkort på ”Racerförare för en dag” i studentpresent. Ett strategiskt presentval av pappa Anders som stortrivs i den bullriga racingmiljön.

Hur har ni upplevt helheten av dagen såhär långt?

– Det har varit organiserat och säkert, hela vägen igenom. Ett bra upplägg, helt enkelt, konstaterar Anders och fortsätter:

– Jag tror att man kan bli en säkrare bilförare i trafiken efter en sådan här dag. Man får testa gränserna på ett säkert och bra sätt.

Hur svårt är det att våga släppa just på gränserna?

– Det känns lite konstigt i början, då man inte är van. Men det är fruktansvärt kul, säger Carl entusiastiskt.

Kommer ni åka hit igen?

– Ja, det kommer vi garanterat att göra, säger Carl innan pappa avbryter.

– Det stämmer, och när det gäller sådana här saker så åker inte Calle själv, det är en sak som är säker, skrattar Anders.

Grupp nummer två går i mål och parkerar sina bilar i depån. Nästa anhalt är go-kartrace, som ingår i programmet för ”Racerförare för en dag”.

Efter en tuff uppgörelse på go-kartbanan så tar vi sällskap med Mattias Stenesund tillbaka till stora banan, där dagens höjdpunkt står på tur. Förarna ska nu få testa att köra formelbil.

– Fy fasen så kul detta ska bli. Jag har alltid följt Formel 1 och jag bara älskar allt med racingen, ljudet, lukten och farten, säger Mattias.

Mattias fick detta av sin fru i 40-årspresent. De har rest ifrån Göteborg. Vad får den här dagen för betyg, och var det värt resan?

– 9,5 av 10. Förmodligen kommer det bli en 10a när vi är klara med dagen och kan sammanfatta allt. Men såhär långt är det absolut det roligaste jag gjort. Så självklart var det värt resan, säger Mattias upprymt.

Skulle du rekommendera andra att göra detta?

– Det har jag redan gjort. Jag skickade SMS till mina vänner förut, så jag hoppas att vi ska kunna åka hit igen, avslutar Mattias.