Välkommen till Bohlin Racing

EN VÄRLDSMÄSTARES PORTRÄTT 1975

 LENNART VILHELM BOHLIN

 

World Cup England

1975

Klass E: Kart chassi :Poker Motor: Husqvarna 250cc 5 växlad

Antal race: 15 varav 10 segrar och totalt 12 podium

Lennart  kör för Södertälje KRC

Sponsad av Ing Firma Welland i Spånga med Poker chassi framtaget tillsammans med Lennart

Sponsad av Husqvarna fabriken med motorer och trimning genom Lars Bergström

1:a World Cup winner (inofficiellt VM England) 125 startande

1:a Svensk Mästare

1:a Nordisk Mästare

1:a Dansk Mästare

Då var det dags för det internationella genombrottet, Poker chassit är nu utsorterat och förbättrat och kostar 4 300 kr komplett att köpa utan däck.

Med fabriksstöd från Husqvarna monteras en ny motor på det svenskbyggda fabriks chassit från IWA i Spånga och efter ett inledande samarbete med Husqvarna kan deras motortrimmare Bergström se till att effekten skall räcka till åt Lennart.

 

Data på Husqvarna:
Motor 250 cc
Luftkyld
Bränsle 98 oktan oljeblandat
5 växlad
Readventilmatning på bränslet för att ge högre effekt
Våtlamellkoppling
48 hk enligt Husqvarna

Testdag tidigt i april på ÖS-WE Ring utanför Stockholm med ett uppdaterat Poker chassi.

Lennart har nu kört 77 tävlingar sedan starten 1962 med ett suveränt facit på 53 segrar 5 andra och 8 tredje platser. Utdrag från klubbtidningen Surr ”Förarskola startas av Södertälje kommun där Lennart håller i utbildningen”.

27 april Landskamp Jyllands Ring

Individuellt bäst i denna Landskamp var Martin Hines. Bäste svensk Lars Jönsson och 5:a Nettan Lindgren – ännu en bekräftelse på att Nettan är årets överraskning i svensk karting.

Premiär racet går på Jyllands Ringen med en hel del motorproblem men… Husqvarnas motortrimmare Bergström är med på resan och gör ett jättejobb och de slutar 6:a på racet.

På bilden Lennart med startnr 58

 

Resultat
1:a Thomas Olofsson Sverige
2:a
3:a
4:a
5:a Nettan Lindgren Sverige
6:a Lennart Bohlin Sverige

 

4 maj Södertälje Tuvängen

1975 Kinnekulle Ring Ballo har slutat med Karting och blivit stor pojke

Från depån

Lennart bröt tävlingen

Resultat
1:a Christer Johansson Södertälje KRC
2:a Orvar Bergqvist Upplands Väsby MK
3:a Bo Tingström Södertälje KRC
4:a
5:a
6:a Nettan Lindgren Södertälje KRC

 

11 maj Laholm SM deltävling 1

Citat från IMS Illustrerad Motorsport nr 7

”På Laholmsbanan var det Thomas Benselfeldt som stod för motståndet även om Bo Tingström snuvade dessa herrar i starten och ledde inledningsvis. Lennart klagade lite över att motorn var slö på höga varv. Tydligen fixade Husqvarnas tekniker eller Lennart själv till det efter tävlingen. Annars hade Lennart knappast vunnit World Cup som var nästa tävling.”

Ljudbråk –Vad man annars minns mest från Laholm var E-oljudet och 90Db gäller. Ljudmätning påbörjas och paniken börjar sprida sig i E gänget för nästan ingen klarade ljudet. Nu började uppfinningsrikedomen och allt från öl, kaffe och oljeburkar kom till användning samt kilometervis med ståltråd, vattendränkta slamsor av skumplast osv.  Men det funkade och alla fick köra. Snöpligt nog för dom som hävdade att det inte skulle gå.”

Resultat
1:a Thomas Benselfeldt Järfälla MK
2:a Lennart Bohlin Södertälje KRC
3:a Bo Tingström Södertälje KRC
4:a Nettan Lindgren Södertälje KRC

 

26 maj Morecambe World Cup England  125 startande

1975 World Cup Nettan Lindgren poserar

Citat ur Kart tidningen Surr

”Snacka om anslutning: 57 anmälda varav 14 förare. När jag pratade med Inger Bohlin som är reseledare, föreföll hon för länge sedan tangerat gränsen för ett hysteriskt sammanbrott. Deltagarna hade spräckt alla kalkyler t.ex. vad hotellrum beträffar. Dock kunde man med uppbringande av all möjlig personkännedom skönja ett lyckligt hjärta.”

”Det fixar sig säkert bara nu alla kunde ge fasen i att ändra sig stup i kvarten sa Inger. 1974 kostade resan med bil o hytt mindre än 300,- men vi hoppas att den kostnaden i år skall sjunka betydligt enligt Inger Bohlin. Hotel Metropols priser från 20,-/person inkl frukost vad SÄJS OM DET?”

 

 

Från vä: Anita Elf, Hasse Persson, Inger, Lennart, Maria Bohlin och Nicke Persson.

Nettan tog England med storm alla var imponerade

1975 Jens Korshoj Morecambe

Siv Mosén som var redaktör och ansvarig utgivare av tidningen SURR skrev ett reportage i SURR nr 4 enligt nedan:

”Efter ca 80 mil med bil och 26 tim båtresa anlände vi helskinnade, men ordentligt trötta till Morecambe. Det blåste ca 20m/s på ditresan så somliga var nog dessutom ganska hungriga. Man blir det om man mister det magen fått…

Före start var det nervöst. Luften nästan vibrerade av tävlingsnerver. De som kunde hålla sig stilla satt i sina ekipage, andra vankade oroligt omkring. Klart sämst mådde dock antagligen vi som ”bara” tittade på. Svetten rann. Allt kändes som en fiolsträng, som spändes mer och mer för varje sekund ända tills den brast när grön-flaggen kom och de släpptes ut till start.

Den fullständigt hjärtlöse Roffe Johansson (Sektionschef i SKRC för tävlingssektionen) hade placerat en filmkamera med ljud i händerna på mig och givit kärnfulla instruktioner om hur, var och vad som skulle filmas. Vred på rattar och pratade om avstånd och saker. På något sätt måste jag väl gjort klart för honom att jag fattat, för sedan tog han sin filmkamera och begav sig ut på mittsträngen (!) i banan. Jag var alldeles torr i munnen och knäna kändes som efter en bättre champagnefest.

Så gick starten och de flesta kom bra iväg. Lennart låg i tätklungan och Bensel någonstans på 7-8 plats. Varje varv räknade man in dem. Jo, alla var med. Lennart låg på andra plats efter Reg Gange. Så gick det varv efter varv. När 2 av de 25 varven återstod sträckte plötsligt Reg upp handen i luften och höll undan!! Lennart i LEDNING! Detta var 2 fasansfulla varv: Skulle allt hålla ?? Man bad: Snälla rara bara två varv till… bara ETT varv till… Man slutade nästan andas. Hjärtat hade för länge sedan lämnat sin ordinarie plats till förmån för okända kroppsinventarier… DÄR KOM HAN! DET HÖLL! HAN VANN! HAN VANN!!!

Hur beskriver man en människa som just blivit världsmästare?? Han var fantastisk. Otrolig. Så oerhört hjärtinnerligt lycklig.

”WONDERFUL!” sa Lennart och log.

Så var det dags för defilering och Lennart med hustru Inger och andra- och tredjepristagarna fick – med kart och allt – åka i en lång släpvagn runt hela den ovala 770 m långa banan. Folk jublade, hurrade och applåderade. Vilken fest!

På prisutdelningen fick Lennart äntligen, äntligen motta de åtråvärda och efterlängtade nummerplåtarna med NOLLAN på plus World Cup-bucklan. Jag har svårt att tänka mig en i alla avseenden värdigare världsmästare – både privat och på banan.

På kvällen skulle den smått berömda banketten gå av stapeln. Man var så trött att man tjyvtittade i passet för att kolla att man verkligen hette det man påstod sig heta. Men lycklig. Allt var fest.

Banketten var en minst lika gigantisk anordning som tävlingen. Det ena talet avlöste det andra liksom tallrikarna, fast de senare i en takt, som gjorde att man ville spika fast dem i bordet, så de åtminstone skulle stå kvar tills man hunnit kasta in krubbet! Soppa, fisk, kött och kaffe sprang förbi i en hastighet som kunde fått den mest avancerade racerförare att blekna…

Ja detta är några utdrag och Siv avslutar sitt nästan 5 sidor långa reportage med att tacka för allas insatser till att göra denna års Englandsresa så helt oförglömlig och framför allt fick Inger fick en stor eloge för sin insats som reseledare för hela sällskapet. Något som krävde ganska mycket arbete både före och under resans gång men som syrran ”som vanligt” klarade galant!!!”

Frv Chris, Kjell, Lilian, Inger och Harriet

Från depåutsläppet, Lennart med nr 44

Efter första varvet

Red Gange i ledning före Lennart

Här hissas Lennart

Ärevarv

Sponsorflickor från John Players

Prisutdelning

 

 

Lennart på väg om Red Gange och tar ledningen Bild från den engelska tidningen Kart

På bilden sponsor från John Player no 10 samt Lennart och Inger

1975 Första World Cup segern

Berth Hesketh The Big Boss gratulerar

 

 

Prischecken

Thomas Benselfeldt pris för 4:e plats

Nettan Lindgren pris för 12:e plats

Resultat   World Cup
1:a Lennart Bohlin S Poker/Huskvarna
2:a Graham Liddle GB Suzi/Zep Suzuki
3:a Rob Kerkhoven GB Barlotti Monza/Kerkhoven GBD Bultaco
4:a Tomas Benselfeldt S Blow Hustler/Yamaha
5:a Brian Langdown GB Dale Falcon/Hi Tac Suzuki
6:a Martin Hines GB Suzi/Zep Suzuki
7:a Donovan Collier GB Barlotti/Bultaco
9:a Christer Rönnlund S
10:a Guss Karlsson  S
12:a Nettan Lindgren  S
16:e Bosse Tingström  S
17:e Jan Svensson  S
20:e Kjell Andersson  S

Lennart håller igång från scenen på discot

Lennart och Inger

Ulla Neumann, Lennart och Harriet För mig (Harriet) är just denna resa ett av mitt livs absolut bästa minnen. Jag var så otroligt stolt! Lennart har ju i hela mitt liv alltid varit bäst i hela världen – nu fick alla andra veta det oxå!!!

Inger, Silvio, Lennart och Nettan

 

15 juni Umeå SM deltävling 2 Jubileumsloppet  34 startande

SM

Lappcupen Umeå samt slutresultat

 

Citat ur IMS Illusterad Motorsport nr 8

”Som du kanske minns vann Thomas Benselfeldt första SM tävlingen i E för året. Den gången orkade inte Lennart Bohlins Husqvarna motor inte riktigt med. Sen dess har Lennart fått rotation på bitarna, minst sagt. Christer Johansson vann starten men Lennart var snart förbi och defilerar mot mål med Benselfeldt på behörigt avstånd.

 

Resultat
1:a Lennart Bohlin Södertälje KRC
2:a Thomas Benselfeldt Järfälla MK
3:a Nettan Lindgren Södertälje KRC
4:a Crister Rönnlund Lycksele MK
5:a Lars Jönsson MHFT Göteborg

 

SM

 

 

7 juli Östersund Lit Lappland Cup deltävling 1, 33 startande

LappCupen 75

 

Lennart kör ihop med Nettan Lindgren efter starten och båda tvingas bryta

 

Peter Elgaard och Björn Soby från Danmark

 

Resultat
1:a Thomas Benselfeldt Järfälla MK
2:a Jan Linde Järfälla MK
3:a Björn Soby Danmark
4:a Christer Rönnlund Lycksele MK
5:a Thomas Olofson Frösö IF
9:a Christer Johansson Södertälje KRC

 

Karavanen på väg mot Lycksele

Var fanns alla när förtältet skulle upp?

Förarsammanträde

En kartfantom från Enköping, Leif Larsson till vänster

10 juli Lycksele Trollringen Lappland Cup deltävling 2

Banan som ligger en mil söderut mot Umeå på blå vägen invigdes den 3 aug 1974 och Thomas Olofsson vann med en IWA Poker med OSSA motor i strilande regn. Ca 2000 personer var närvarande.

Banan hade då hittills kostat 167459 kronor och 33 öre att bygga med ideellt arbete på 3500 mantimmar och då återstår verkstad och klubbstugan att bygga.

 

Trollringen

Trollringen

Christer Rönnlund

På besök hos familjen Kjell Andersson

 

Resultat
1:a Lennart Bohlin Södertälje KRC
2.a Thomas Benselfeldt Järfälla MK
3:a Christer Rönnlund Lycksele MK
4:a Nettan Lindgren Södertälje KRC
5:a Guss Karlsson Frösö IF
6:a Christer Johansson Södertälje KRC

 

Lasse Dahlberg Peter Grevesmühl?
Lunchrast Nils Carsting i vit keps

 

Umeå 12 – 13 juli

 Resultat
 1:a  Lennart Bohlin Södertälje KRC
 2:a  Christer Johansson Södertälje KRC
 3:a  Thomas Benselfeldt  Järfälla MK
 4:a  Christer Rönnlund  Lycksele MK

 

​​​​​

Här memorerar Lennart banan med familjen

Algot Sandström, tävlingsledare och städare

Familjen Christer Johansson

Jimmy, det är bättre när man slipper gå

 

Joakim Johansson o Jimmy

 

Jimmy o Inger

Förarsammanträde

 

Slutresultat
1:a Thomas Benselfeldt Järfälla MK
2:a  Christer Rönnlund  Lycksele MK
3:a  Lennart Bohlin  Södertälje KRC
4:a  Christer Johansson  Södertälje KRC
5:a  Jan Linde  Järfälla MK

 

 

2 augusti Keimola Finland Nordiskt Mästerskap

Avresa mot Finland

Från depån

Efter racet

 

Resultat
1:a Lennart Bohlin Södertälje KRC
2:a Christer Rönnlund Lycksele MK
3:a Thomas Benselfeldt Järfälla MK
4:a Nettan Lindgren Södertälje KRC
5:a Leif ”Tolla” Lundqvist Enköpings MK

Nordiska Mästerskapet på Keimola

 

24 augusti Hällefors Jeppe Cupen, 40 startande

 

Resultat
1:a Lennart Bohlin Södertälje KRC
2:a
3:a Nils Carsting Södertälje KRC
4:a
5:a Kjell Andersson Södertälje KRC

Poängställningen för vandringspriset Jeppe Cupen efter 5 år (skall körs i 10 år)

8:a Orvar Bergkvist UVMK 30
9:a Kent Almer Hällefors MK 30
10:e Kjell Karlsson Järfälla MK 29
11:e Kjell Andersson Södertälje KRC 29
12:e Arne Jönsson 29
13:e Torbjörn Ljunglöv Storfors MK 22
14:e Nils Carsting AMF 21
15:e Jan Trondsen Norge 21
16:e Torsten Karlsson 20
17:e Bernt Johansson 19
18:e Erland Andersson 18
19:e Benny Pettersson Kalmar MK 17
20:e Ronny Gellersten 16
21:e Roland Flood 16
22:e Dag Ljung 15
23:e Lars Göran Johansson 15
24:e Stefan Karlsson 15
25:e Kjeld E Larsen Norge 14
26:e Jan Svensson Södertälje KRC 13
27:e Leif Lindahl Södertälje KRC 12
28:e Björn Modigh Södertälje KRC 12
29:e Lars Axelsson Södertälje KRC 12
30:e Tom S. Persson 12
31:e Sture Hoffblad 11
32:e Bosse Tingström Södertälje KRC 10
33:e Håkan Persson 9
34:e Bosse Andersson 9
35:e Nettan Lindgren Södertälje KRC 9
36:e Lars Lemmety 8
37:e Jon Istad Norge 8
38:e Christer Johansson Södertälje KRC 8
39:e Leif Lundkvist 8
40:e Gunnar Benselfeldt Järfälla MK 7
41:e Hans Lexelius 7
42:e Jan Linde Järfälla MK 7
43:e Lennart Jansson 6
44:e Håkan Seffon 6
45:e Jan Brunstedt 5
46:e Kjell Öberg 4

30 aug Lyksele Texaco Cupen, 20 startande

Christer Johansson tjuvstartade och fick tids tillägg

Resultat
1:a Lennart Bohlin Södertälje KRC
2:a Christer Rönnlund Lycksele MK
3:a Per Arne Dahlin
4:a Sune Lestander
5:a Assar Pettersson
9:a Christer Johansson (tjuvstart med tidstillägg)

 

6 september Södertälje KRC Tuvängen IWA Cupen

Kval till race säckhoppning

Resultat
1:a Thomas Benselfeldt Järfälla MK
2:a Lennart Bohlin Södertälje KRC
3:a Lars Dahlberg Södertälje KRC
4:a Christer Johansson Södertälje KRC
5:a Kjell Andersson Södertälje KRC

Ställning i IWA Cupen efter 2 år

1:a Christer Johansson 7p
2:a Lennart Bohlin 7p
3:a Bernt Johansson 7p
4:a Orvar Bergkvist 5p
5:a Bo Tingström 4p

21 sept Enköping Fagerskogens Kartingbana SM deltävling 3

 

Resultat
1:a Lennart Bohlin Södertälje KRC
2:a Thomas Benselfeldt Järfälla MK
3:a Nettan Lindgren Södertälje KRC
4:a Christer Johansson Södertälje KRC

 

 

Segerchampagne

Christer, Nettan Lennart och Thomas

 

1:a Lennart Bohlin Södertälje KRC Poker/Huskvarna 40
2:a Thomas Benselfeldt Järfälla MK Blow/Yamaha 36
3:a Nettan Lindgren Södertälje KRC Zip/Huskvarna 26
4:a Christer Johansson Södertälje KRC Poker/Huskvarna 21
5:a Kjell Andersson Södertälje KRC Zip/Yamaha 18
6:a Christer Rönnlund Lyckele MK Poker/KTM 17
7:a Lars Jönsson MHTF Göteborg Zip/Huskvarna 15
8:a Bo Tingström Södertälje KRC Zip/Huskarna 13
9:a PT Dahlin Hedemora SMK Zip/KTM 10
10:a Hans Åke Sundell Frösö IF Barlotti/Montesa 9
11 Nils Carsting Södertälje KRC Zip/Huskvarna 9
12 Leif Lundkvist Enköpings MK Sprint/Bombardier 9
13 Jan Sundkvist Enköpings MK Zip/KTM 8
14 Peter Franzen Södertälje KRC Blow/KTM 8
15 Uno Svensson Hällefors MK Blow/KTM 8
16 Jan Linde Järfälla MK Blow/Suzuki 7
17 PG Själin Lycksele MK Blow/Yamaha 6
18  Thomas Olofsson  Frsösö IF  Poker/Ossa 6
19 Hasse Persson Storfors MK Blow/Montesa 5
20 Rolf Gullberg Kalmar MK Zip/Ossa 4
21 Roland Flood BSK Team 13 Blow/Yamaha 4
22 Lars Axelsson Södertälje KRC Zip/Huskvarna 4
23 Torbjörn Ljunglöv Storfors MK Blow/Yamaha 3
24 Jan Svensson Södertälje KRC Poker/Huskvarna 3
25 Ingvar Nordkvist Ö-Viks MK Zip/Yamaha 1

27 september Södertälje KRC Klubbmästerskap

 

Lennart med nr 0, Christer Johansson nr 8?

Lennart i ledning följd av Thomas Benselfeldt

Kval till race att äta tårta utan händer!!!

Mycket tårta blev det!

 

Resultat
1:a Lennart Bohlin
2:a Peter Franzén
3:a Christer Johansson
4:a Kjell Andersson
5:a Nils Carsting

 

5 oktober Jyllands Ring Danmark Danska Mästerskapet

1975 World Cup England Nic och Jens Korshoj

1975 Jyllands Ring Lennart avtryckt av Jens men det löste sig på Gentlemannavis

1975 Jyllands Ring Nic och Jens Korshoj

 

Resultat
1:a Lennart Bohlin S
2:a Thomas Benselfeldt S
3:a Lars Jönsson S
4:a Anders Hvilsted DK
5:a Nettan Lindgren S
6:a Allan Kronow DK
7:a Jan Trondsen N
8:a Peder Haugård DK
9:a Per T Dahlin S
10:a David Gerorge GB

 

Egon, Jan ”Baloo”, Lennart och Bergström

 

Prisutdelning


27 sept KM Södertälje     och Vinnare av Scandiazo Trofén 1975

Scandiazo Svenska AB har ställt upp med detta pris till den som erövrar mest poäng oavsett klass under 1975.

Citat ur SKRC egen tidning Surr

”Årets buckla går till den värdigaste av alla vinnare – Lennart Bohlin – årets inofficiella Världsmästare i Klass E 250cc – titeln erövrad i England, tillika årets Svenska Mästare i klass E, Dansk Mästare i klass E, tillika årets Nordiska Mästare i Klass E och slutligen även Klubb Mästare i samma klass.

Vi tar tillfället i akt att gratulerar Scandiazo till att ha fått kontakt med en av nästa års förmodligen mest attraktiva reklampelare i Lennarts gestalt.

Vad skulle inte en skicklig annonsman kunna göra av det.”

Slutresultat Klass Tävlingar Poäng
1:a Lennart Bohlin Klass E 13 241
2:a Nettan Lindgren Klass E 15 167
3:a Christer Johansson Klass E 12 150
4:a Christer Carlsson Klass F 12 122
5:a Peter Rindeström Klass C 8 106
6:a Claes-Göran Bäck Klass A-jun 10 101
7:a Bo Tingström 7 86
8:a Kjell Andersson Klass E 11 78
9:a Peter Franzén Klass C+E 9 74
10:a Kurt Berg Klass A-jun 7 72

 

Södertälje Hyrkart lägger ner sin verksamhet på Tuvängen och Lennarts Teamkompis Björn Modigh gifter sig med Birgitta Hultgren.